pátek 16. května 2014

Smrkový sirup nejen proti kašli



Lze přidávat do čaje, pít s vodou a nebo jen tak na lžičku. A vůbec nevadí, že zrovna nemáte kašel. Naopak musím říct, že dětem chutná tolik, že jsou ochotné kašel předstírat...
Teď v květnu je ten pravý čas na jeho výrobu, na stromech už je dostačné množství letos narostlých nových větviček (jsou světle zelené a na konci větví).

Co budeme potřebovat:
150 - 200 g smrkových větviček, letos narostlých (cca 4 hrsti)
1l vody
1kg cukru

Natrháme větvičky (jde to opravdu velmi lehce) a dáme do hrnce tak velkého, aby byly zalité vodou. Ve vodě je necháme louhovat do druhého dne (stačí studená voda).
Druhý den obsah hrnce přivedeme k varu a necháme 15 minut vařit (jemně probublávat). Poté obsah přecedíme do většího hrnce. Nejlépe nerezového (nepřichytává se to a nemusí se to příliš míchat). Velký by měl být tak, aby se tam vešel celý objem, to znamená i s rozpuštěným cukrem a zároveň je dobré vzít širší hrnec, kde dochází k lepšímu odpařování vody. Přidáme totiž cukr, rozpustíme a pak dále vaříme na mírném ohni, dokud se sirup nezahustí. Je to asi tak 30 - 45 minut. Poté nalejeme do sklenic nejlépe se šroubovacím víkem (vřele doporučuji třeba sklenice od kečupu, prostě takové, aby se vám to pak dobře nalévalo).

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat